Banner Image

I FEEL LOVE
SAM SMITH

Samuel Frederick (Sam) Smith (Bishop’s Stortford, 19 mei 1992) is een Britse singer-songwriter die in 2012 wereldwijd bekend werd door het nummer Latch (een samenwerking met Disclosure). In Nederland werd Smith bekend in 2013 door de hit La La La (met Naughty Boy) die in de Top 40 de vierde plaats bereikte. Verder scoorde Smith internationale hits met nummers als Stay with me, I’m not the only one, Too good at goodbyes en Promises (met Calvin Harris). In 2015 zong Smith de James Bond-titelsong Writing’s On The Wall voor de film Spectre.

Smith groeide op in de Britse hoofdstad Londen en kreeg zangles van onder anderen jazz-zangeres Joanna Eden.

Smith was in 2012 voor het eerst te horen in de single Latch van Disclosure. In februari 2013 kwam Smiths eerste eigen single, Lay me down, uit. Dit nummer behaalde alleen in eigen land de hitlijst met plaats 46. De echte doorbraak kwam in juni 2013 met de hit La La La, een samenwerking met Naughty Boy. In het Verenigd Koninkrijk en in ItaliĆ« werd deze single een nummer 1-hit. In negen andere landen, waaronder in Nederland, behaalde de single een top 5-notering. In mei 2014 kwam Smiths debuutalbum In the lonely hour uit, waarop ook Lay me down te beluisteren is. Ter promotie van dit album werd de single Money on my mind uitgebracht. Dit nummer werd een nummer 1-hit in Engeland en Schotland. In 2014 werden met de singles Stay with me, I’m not the only one en Like I can hits gescoord.

Het tweede album, The thrill of it all, verscheen in november 2017. De eerste single hiervan, Too good at goodbyes, werd een wereldwijde hit. Het album stond in diverse landen op nummer 1. In 2018 scoorde Smith samen met Calvin Harris een grote hit met Promises.

Smith kwam in mei 2014 in een interview uit de kast. In 2019 gaf Smith aan non-binair, of genderqueer te zijn en voortaan met de genderneutrale voornaamwoorden ‘they/them/their’ geassocieerd te willen worden.

Smith kan ook dance tracks uitbrengen, dat bewees hij al eerder met de samenwerkingen met o.a. Disclosure en de tracks Latch en Omen. Nu heeft hij Donna Summer’s house klassieker in een nieuwe versie uitgebracht. Niemand kan tippen aan het origineel maar deze versie is toch ook wel erg lekker! I feel love hoor je vanaf nu op Sundance.