Banner Image

CONGRATULATIONS
DON DIABLO

Don Diablo (Don Pepijn Schipper) is een Nederlandse producer en dj. Onder zijn artiestennaam Don Diablo maakt hij een mix tussen verschillende housenummers. Successen waren nummers als Who’s Your Daddy, Blow, This Way, Hooligans (met Example), Make you pop (samen met Amerikaanse producer Diplo), Animale (met Dragonette) en Cutting Shapes.

Schipper groeide op in het Drentse Dalerveen, vlak bij de Duitse grens, als jongste van drie kinderen. Hij hield zich al op jonge leeftijd bezig met muziek en film. Vanaf zijn tiende maakte hij korte films (met andermans muziek eronder gemonteerd) die soms werden uitgezonden door muziekzender The Box. Enkele jaren later besloot hij zelf muziek voor de filmpjes te maken. Ondertussen organiseerde hij op 14-jarige leeftijd een vaste clubavond in een lokale discotheek om meer studio apparatuur te kunnen kopen. Hij stelde op zijn vijftiende zijn eerste ep samen en prompt kwam die ep bij een platenmaatschappij terecht. Tot zijn 21e maakte hij ongeveer 20 platen. Rond 2002 breekt Diablo ook door in Groot-Brittannië. Hij treedt op in de grootste clubs van Groot-Brittannië en vliegt niet veel later de hele wereld rond om zijn muziek ten gehore te brengen. Inmiddels is de lijst uitgebreid met evenementen als Glastonbury, Creamfields, Tomorrowland, Extrema Outdoor, Lowlands, en de Future Music Festival tour door Australië waarmee hij in 2011 toerde met artiesten als Mark Ronson, Chemical Brothers, MGMT en Dizzee Rascal.

Onder het platenlabel van ID&T / Universal Music brengt Don Diablo in 2004 zijn debuutalbum 2 Faced uit. Onder andere Marco Hovius van de band 16 Down heeft zijn stem aan een nummer van het album geleend. Don Diablo verzorgt het instrumentale gedeelte. In 2006 produceert Diablo met de Britse hiphopartiest Shystie de single ‘I Need To Know’. Deze single wordt ook gebruikt voor de promotie van de Hollywoodfilm Snakes on a Plane met Samuel L. Jackson. Op de B-kant van de single staat het nummer Sudderen, een project van Diablo met producer Kubus en rapper Extince. In 2008 tekent Don Diablo een platencontract met Sony Music Benelux om vervolgens diverse dansvloerplaten uit te brengen, waarvan er een, “Too cool for school”, in de Amerikaanse serie CSI: NY belandt. Vanaf 2008 besluit hij om naast zijn reguliere muziekuitgaven zich vooral te concentreren op het delen van nieuwe muziek via de internationale muziekblogs. Dit resulteert in meer dan 7 miljoen (illegale) downloads en diverse nummer 1-noteringen in de hitlijst op de populaire Amerikaanse website The Hypemachine, een website die de activiteiten van muziekblogs over de hele wereld bijhoudt. Mede hierdoor wordt Diablo benaderd door platenmaatschappijen om remixen te maken voor artiesten als de Gorillaz, de Chemical Brothers, Pink, Tinie Tempah, Mika, Iggy Pop, Cassius, Public Enemy en vele anderen.

In 2009 werkt hij samen met de Engelse rapper Example met wie hij de single “Hooligans” maakt die uit wordt gebracht op het succesvolle Ministry of Sound label. In 2010 beleeft Diablo succes in de vorm van een samenwerking met de Amerikaanse producer Diplo. Het nummer dat ze samen produceren in de Amsterdamse studio van Don Diablo, “Make you pop”, belandt uiteindelijk in een wereldwijd tv-reclamespotje van Blackberry. Daarnaast werkt hij in 2010 ook samen met de zangeres van de Canadese band Dragonette met wie hij de single “Animale” opneemt, die mede dankzij de controversiële videoclip, niet alleen zijn grootste radiohit wordt, maar ook een succes op YouTube.

In 2013 scoort hij zijn eerste internationale succes met de plaat “Starlight (Could You Be Mine) op Axtone, het platenlabel van Swedish House Mafia lid Axwell. Niet lang daarna komt hij met een nieuw geluid in de vorm van een serie platen die gebaseerd zijn rondom het thema “tijd”: Anytime, Knight Time en Back in Time. Dit drieluik legt mede de basis voor een nieuw geluid binnen de dance: Future House. Samen met zijn Franse collega Tchami en landgenoot Oliver Heldens wordt hij daardoor gezien als een van de grondleggers voor dit nieuwe subgenre. Daarna volgen releases als Universe, Chain Reaction, Got me thinkin’ en On My mind die allemaal hoog in de top 10 op Beatport eindigen, waardoor hij in 2015 de #3 verkopende artiest van het jaar wordt op Beatport. Dit resulteert in remix aanvragen voor artiesten als Ed Sheeran, Madonna, Jessie J, Rudimental, Bastille, Birdy, DJ Snake & Justin Bieber. Eind 2016 ontvangt hij de Beatport award voor “future house artiest van het jaar” en tijdens de Mexicaanse EMPO Awards in datzelfde jaar wint hij naast “best future house artist” ook de prijs beste producer van het jaar.

In 2015 richt Diablo opnieuw een label op, genaamd HEXAGON. De eerste release, een eigen remix van Alex Adair’s Make Me Feel Better, houdt op Beatport de nummer 1-positie meer dan twee weken vast. In 2015 volgt meer succes in de vorm van een samenwerking met Tiesto met wie hij nummer Chemicals maakt. Begin 2016 ontvangen ze hiervoor een gouden plaat in Zweden. In DJ Magazine haar jaarlijkse Top 100 van DJ’s komt de Nederlander in 2014 binnen op 82, waarna hij een jaar later klimt naar de 30ste positie en meteen de award voor snelste stijger van het jaar ontvangt. In 2016 eindigt Don Diablo op de vijftiende positie en krijgt hij de “Audi Untaggable” award die dat jaar voor het eerst wordt uitgereikt. Weer een jaar later valt hij net buiten de befaamde top 10 door op de elfde positie te eindigen. In 2018 stijgt hij echter vier plekken en stormde daardoor de top 10 in op de zevende positie.

Ook in 2019 brengt Diablo verschillende nummers uit, en nu op de valreep van dit jaar ‘CONGRATULATIONS’. Dit nummer hoor je vanaf nu op Sundance.